Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η αξία της ελληνικής γλώσσας

Εικόνα από: athensmagazine.gr
Ένα λυπηρό φαινόμενο που παρατηρείται ευρύτατα στις μέρες μας είναι η αμφισβήτηση τόσο των άλλων χωρών όσο και μιας μερίδας Ελλήνων απέναντι στην αξία της ελληνικής γλώσσας. Η αμφισβήτηση αυτή, ωστόσο, οδηγεί και σε άλλα λυπηρά φαινόμενα όπως η ελλιπής γνώση της γλώσσας μας και η χρήση αυτής κατά τρόπο εσφαλμένο.Εντούτοις, η αμφισβήτηση αυτή δεν έχει
 λογικά θεμέλια διότι υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία λόγων, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η ελληνική γλώσσα είναι μεγίστης σημασίας γλώσσας όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για το δυτικό πολιτισμό γενικότερα.




Πολλοί είναι οι λόγοι που αποδεικνύουν την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας. Αρχικά, η γλώσσα αυτή έχει γραπτή και ρητορική παράδοση διάρκειας περισσότερων από 4.000 ετών, η οποία της επέτρεψε τη σε βάθος ανάπτυξή της από τον ελληνικό λαό, ο οποίος τη μετέτρεψε σε μία γλώσσα με μουσικότητα, σε  μία γλώσσα που επιτρέπει λεπτές σημασιολογικές διαφορές, σε μία γλώσσα που πρώτη έγινε διεθνής, τόσο από το εμπόριο του ελληνικού λαού με άλλες χώρες αλλά κυρίως από τον Μ.Αλέξανδρο, ο οποίος τη διέδωσε στο μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Απόρροια της ανάπτυξης και διάδοσής της αυτής ήταν ο εμπλουτισμός της έτσι ώστε να περιλάβει ένα τεράστιο πλήθος λέξεων. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το παράδειγμα ότι στα αγγλικά μία λέξη αντιστοιχεί σε πολλές έννοιες ενώ στα ελληνικά για μία έννοια υπάρχουν πολλές λέξεις.

Επιπλέον, η ελληνική γλώσσα υπήρξε η γλώσσα με την οποία εκφράστηκαν οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί (μινωικός, μυκηναϊκός κ.τ.λ), ενώ σε αυτή γράφτηκαν και τα Ευαγγέλια, η βάση δηλαδή της χριστιανικής πίστης και λατρείας. Επιπλέον η ελληνική γλώσσα ήταν η γλώσσα στην οποία γράφτηκαν τα πρώτα φιλοσοφικά αριστουργήματα και ουσιαστικά δημιουργήθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε φιλοσοφία.Όλες σχεδόν οι πτυχές του δυτικού πολιτισμού σήμερα εκφράστηκαν αρχικά σε γλώσσα ελληνική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι η Δημοκρατία, η δικαιοσύνη, το δράμα, πρόγονος του θεάτρου και μεταγενέστερα του κινηματογράφου, τα ομηρικά έπη, η βάση της σημερινής λογοτεχνίας καθώς και μία τεράστια ποικιλία επιστημονικών και ιατρικών όρων.

Κατόπιν, η ελληνική γλώσσα αποτελεί το θεμέλιο των περισσότερων ευρωπαϊκών γλωσσών σήμερα. Εξαιτίας της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, λέξεις της τελευταίας βρίσκονται στο λεξιλόγιο των γλωσσών των περισσοτέρων δυτικών χωρών και μάλιστα λέξεις βασικές που χρησιμοποιούνται καθημερινά από το λαό των χωρών αυτών. Αξίζει επίσης να προστεθεί ότι το λατινικό αλφάβητο το οποίο έχουν υιοθετήσει πολλές γλώσσες στην υφήλιο έχει ως βάση του το ελληνικό, που πρώτο δημιουργήθηκε, καλλιεργήθηκε και τελειοποιήθηκε από τον ελληνικό λαό.

Από όσα αναπτύχθηκαν παραπάνω συμπεραίνουμε, όχι μόνο ότι η ελληνική γλώσσα είναι γλώσσα πλούσια αλλά και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλες τις υπόλοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δε θα πρέπει ωστόσο να καθησυχάζει τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα πρέπει να προσπαθήσει να καλλιεργήσει περισσότερο τη γλώσσα του, να της δώσει λίγη ακόμα ζωντάνια εξελίσσοντάς την έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής αλλά και έτσι ώστε να ξαναφτάσει την περασμένη αίγλη της και ίσως και να την ξεπεράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :